La Festa de l'Arròs de Sant Fruitós mira al seu passat i recupera receptes i balls

Sant Fruitós de Bages celebra aquest diumenge la seva tradició més emblemàtica: la Festa de l'Arròs. En aquesta ocasió, l'organització ha apostat per fer una mirada als orígens de la popular celebració. D'una banda, ha editat un llibre que repassa la història de la festa des del vessant cultural, tradicional i gastronòmic i, de l'altra, el nou esbart Som Riu d'Or recrearà «el ball del puro», que antigament es dansava un cop acabat el dinar. Aquestes són dues de les principals novetats de la festa, que diumenge repartirà al Bosquet 3.200 racions d'arròs.

Es recupera 'El ball del puro'

Una altra de les novetats de la festa d'enguany i que es podrà veure aquest diumenge serà la recuperació del ball del puro, que recrearà l'entitat santfruitosenca Som Riu d'Or, reivindicant una de les vessants més femenines de la festa. Aquest ball se celebrava un cop acabat el dinar i era el moment que totes les dones ballaven tot fumant-se un havà, un costum exclusiu del homes.

A partir d'una fotografia de l'època, els dansaries faran una recreació del ball amb l'actuació Valsejant la Festa de l'Arròs, que inclou quatre danses vuitcentistes en una de sola, a ritme de valsos, pasdobles i galops amb música de la Principal de la Bisbal.

La festa també incorpora enguany un espectacle de carrer que segueix la seqüència història de les receptes del llibre. En concert es representaran els dos primers moments històrics: l'edat mitjana i el segle XIX.

Com a activitat paral·leles destaca el tast maridatge que es fa aquest dijous al vespre amb 4 cuiners que faran arròs del Delta en directe, que es maridarà amb vins de la D.O Pla de Bages.

S'estrena el trenet turístic

Durant tota la jornada de diumenge, farà la seva primera activitat l'Express de l'Orient, que va arribar a Sant Fruitós per la cavalcada de Reis. El trenet farà recorreguts pel municipi per mostrar els diferents punts d'interès turístic i patrimonial.