Roqueta i Eurecat seran al MWC amb una ampolla de vi intel·ligent

La innovació permet verificar el contingut de l'envàs sense obrir-lo

El centre tecnològic Eurecat (amb delegació a Manresa) presentarà enguany al Mobile World Congress una nova tecnologia basada en l'electrònica impresa que obre la porta a la fabricació d'objectes intel·ligents connectats a Internet que no s'havien plantejat fins ara, com és el cas d'una ampolla de vi del celler bagenc Ramon Roqueta que mostrarà a la fira. L'enginy permet verificar el contingut de l'ampolla sense obrir-la, gràcies als sensors que porta incorporats a l'etiqueta.

Això és possible perquè l'ampolla té una etiqueta electrònica, sense bateries, que conté sensors de temperatura i de qualitat que permeten la monitorització del producte amb l'ampolla tancada, mitjançant tecnologia Near Field Communication. Segons explica Eurecat, aquesta tecnologia fa possible una alimentació i comunicació sense fils a una aplicació mòbil.

 
Les etiquetes, que han estat fabricades amb serigrafia a escala industrial per Germark, s'han aplicat, per primer cop, en algunes ampolles del celler Ramon Roqueta, que les implantarà per fer proves dins de la seva cadena de distribució fins al consumidor. Les dades rebudes seran emmagatzemades al núvol, de manera que estaran llestes per donar informació sobre el producte des que surt del celler.«La utilització d'electrònica impresa i hibridada per a la connexió d'objectes dins de la internet de les coses incrementa la traçabilitat i la comprensió de l'ús dels productes, de manera que es pot optimitzar i millorar tot el seu cicle de vida», explica el director general de Negoci d'Eurecat, Miquel Rey. Segons ell, la nova tecnologia «ofereix la possibilitat de dotar de connexió productes o objectes en què mai s'ha plantejat incorporar electrònica, mitjançant una tecnologia compatible amb els actuals sistemes de producció de la indústria gràfica i l'electrònica».

D'altra banda, Telefónica i Seat mostraran al MWC tres casos d'ús de cotxe connectat i conducció assistida via 5G en el marc de l'acord amb Ficosa, ETRA i i2Cat, segons han informat en un comunicat conjunt. També han participat Ericsson i Qualcomm Technologies per equipar tant els vehicles com l'entorn que els envolta amb una tecnologia que els permet intercanviar informació, tot amb l'objectiu d'incrementar la seguretat a la carretera. El projecte s'emmarca dins de la iniciativa 5G Barcelona l'objectiu de la qual és consolidar la ciutat comtal com el hub 5G de referència a Europa.

Els tres casos d'ús de conducció assistida que es mostraran a Barcelona als voltants del MWC són la detecció d'un vianant en un pas de vianants, la detecció d'un ciclista en girar cap a la dreta i, finalment, la detecció d'un cotxe aturat a la carretera amb escassa visibilitat. Seat ha aportat dos vehicles, un Ateca i un Arona, modificats per poder oferir advertiments al conductor a través del quadre d'instruments.