La Catalunya Central demana fets al Ministeri de Foment

Més d’una cinquantena de persones es concentren a l’estació de Manresa convocades pel Consell Comarcal del Bages per reclamar millores urgents a la línia R4

Els batlles i agents socials i econòmics afectats exigeixen un reunió amb el Ministre de Foment per abordar les inversions necessàries en aquesta infraestructura

 
 

Clam unitari en contra de l’abandonament de la línia R4 de Rodalies i els greuges que suposa per a la Catalunya Central. La concentració s’ha fet aquesta tarda davant l’estació de Manresa per retre homenatge a la persona que va perdre la vida en l’accident del passat 8 de febrer a Castellgalí, expressar el suport a les persones ferides i exigir solucions immediates al Ministeri de Foment. Convocats pel Consell Comarcal del Bages, han assistit a aquesta concentració nombrosos agents polítics, socials i econòmics del territori.

Després d’un sentit minut de silenci, el president del Consell d’Alcaldes del Bages i president del Consorci Viari de la Catalunya Central, Ferran Estruch, ha repassat els nombrosos incompliments en matèria d’inversions en infraestructures ferroviàries per part de l’Estat espanyol. Estruch ha explicat que «estem cansats de patir un servei de rodalies deficient i impropi del segle XXI, i farts de sentir anuncis d’inversions milionàries que després mai es materialitzen i aquestes inversions es destinen a altres projectes. Exigim solucions i les exigim ara». Estruch ha recordat que les reivindicacions del territori venen de lluny, posant l’exemple que l’any 2002 el Consorci Viari de la Catalunya Central va enviar una carta a l’aleshores ministre de Foment, Francisco Álvarez Cascos, reclamant inversions a la línia que mai es van arribar a materialitzar.

Els alcaldes i alcaldesses, així com els representats socials i econòmics afectats, han acordat una declaració institucional que demana que en el termini màxim de 15 dies, el Ministre de Foment doni audiència a una delegació d’alcaldes afectats per la línia R4, al President del Consell d’alcaldes del Bages, al President del Consell Comarcal del Bages i a representants del Consorci Viari de la Catalunya Central i posi sobre la taula un calendari concret d’execució de les actuacions previstes a la línia R4, de Rodalies, prioritzant les que afecten a la seguretat.

A més, els batlles exigeixen que es realitzi una investigació a fons sobre les causes que van provocar l’accident, posicionant-se al costat del sindicat de maquinistes i ajudants ferroviaris SEMAF, que han expressat la seva negativa a continuar treballant en aquesta línia fins que el Ministeri no en garanteixi la seguretat. El text reitera les demandes de la Declaració del Consell d’Alcaldes del 21 de novembre de 2018 que demanava que el govern espanyol portés a terme de manera urgent totes les actuacions necessàries per tal que la R4 sigui una línia competitiva, eficient i segura.

Per últim, la declaració assenyala que els batlles es reserven la facultat d’emprendre accions legals en defensa del interessos dels usuaris i usuàries de la R4.
En l’acte hi han assistit els presidents del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón; del Consell Comarcal del Moianès, Dionís Guiteras; el vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Amadeu Aguado; els alcaldes i alcaldesses del Bages i dels municipis per on passa la R4 com ara l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; o l’alcalde de Vacarisses, Antoni Massana; així com representants de la Generalitat com la delegada del govern a la Catalunya Central, Alba Camps; i el secretari general d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín.