La comunitat xinesa de Manresa i comarca celebra aquest diumenge la seva festa de l'Any Nou

La celebració està organitzada conjuntament per les dues entitats culturals xineses de Manresa i el Bages: el Centre Cultual Xinès de Manresa i l’Associació xinesa de la Catalunya Central. Els actes, que tindran lloc a la plaça Sant Domènec i al teatre Conservatori,  compten amb el suport de l’Ajuntament de Manresa  i de diferents patrocinadors.

 

Per segon any consecutiu, la comunitat xinesa de Manresa celebra la festa del seu Any Nou, enguany simbolitzat per la figura del porc. En aquesta ocasió la celebració estarà organitzada de forma conjunta per les dues entitats culturals xineses de Manresa i el Bages: el Centre cultual xinès de Manresa i l’Associació xinesa de la Catalunya Central, així com el suport de l’Ajuntament de Manresa i de diferents patrocinadors. 

 

Els detalls de la festa, que se celebrarà aquest diumenge, 17 de febrer, ha estat presentada avui per la regidora de Cohesió Social, Gent gran i Salut, Mercè Rosich; la presidenta del Centre Cultural Xinès de Manresa, Xiaobing Wang; el president de l'Associació xinesa de la Catalunya Central, Chen Kang Nian; i el president executiu de la mateixa entitat, Pan Feng Nan. Hi ha assistit també Peipei Pang i Núria Albert.

 

La regidora ha valorat de forma molt positiva la celebració d’aquesta festa i “enguany amb la suma d’esforços de les dues entitats xineses per donar a conèixer i compartir els trets de la seva cultura i les seves celebracions” i ha animat tothom que ho desitgi “a assistir als actes a la plaça Sant Domènec i el teatre Conservatori”.

 

Xiaobing Wang ha manifestat la seva satisfacció per la realització, per segon any consecutiu, de la festa de l’Any Nou Xinès “després de la bona acollida i l’èxit en l’edició de l’any passat, que ens ha obligat a fer-ho en un espai més gran”. L’any passat es va fer a la Plana de l’Om i aquest any al Conservatori.

 

La presidenta del Centre Cultural Xinès de Manresa ha subratllat que “el nostre objectiu és donar a conèixer la cultura xinesa i compartir-la amb els catalans”. En aquest sentit, també ha recordat “les activitats culturals que hem desenvolupat al llarg de l’any per mostrar la nostra cultura, amb cursos de cuina, astronomia, manualitats o medicina xinesa”.

 

Al seu torn, Chen Kang Nian, s’ha mostrat  “content d’afegir-nos a aquesta celebració, amb la voluntat d’obrir-nos i donar a conèixer la nostra cultura”. El president l'Associació xinesa de la Catalunya Central ha explicat que “sovint veuen la nostra comunitat només com a negociadors, i volem també mostrar la nostra imatge de persones que tenim moltes coses a compartir, i aquesta festa també és una bona oportunitat”.

 

Chen Kang Nian ha agraït el suport de l’Ajuntament i el treball conjunt amb el Centre Cultural Xinès de Manresa i ha anunciat que tenen previst “continuar incrementant les activitats, la col·laboració i la participació en aquest entorn”.

 

 

La festa arrencarà a les 5 de la tarda a Sant Domènec

 

La Festa s’iniciarà  a les 17 h amb el tradicional i propiciatori ball del drac a la plaça Sant Domènec i a la Plaça Fius i Palà, amb acompanyament  de gent disfressada  amb vestits tradicionals de l’antiga Xina.

 

A continuació, tot un conjunt d’activitats i actuacions tindran lloc dins el Teatre Conservatori,  on es podrà gaudir de cants corals i cançons, repertori de música amb instruments tradicionals, recitació de poesia, mostra de vestuari de l’Opera de Pequin i de la cort, etc.

 

A l’acte hi participaran diverses autoritats municipals i de la ciutat, amb el propi alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i representants del Consolat xinès a Barcelona, de l’Institut Confuci, etc.

 

La festa és gratuïta i oberta a tothom.

 

Programació

 

 

17.00 h. Cerimònia inaugural a la plaça Sant Domènec

 

17.30 h. Teatre Conservatori. Entrada i paraules convidats

 

18.00 h  Inici espectacle

 

  • Coral “Cor de Xina”
  • Poesies xineses
  • Instrument musical xinès: HuLuSi
  • Dansa clàssica “Hong Zhao Yuan”
  • Mostra vestits de Xina i Òpera de Pequin
  • Joc
  • Dansa del ventre
  • Cançó “ la Lluna representa el meu cor”
  • Dansa xinesa “Firefies Fly”
  • Coral “Amazing Grace”
  • Cançó de la llengua del signes.

 

20.00 h. Cloenda