L'Oller del Mas desbanca la Seu com a segon destí turístic i s'acosta a la Cova

El 2017 van visitar Manresa 147.600 persones, el 6,5 % més que l'any anterior.

 

El santuari de la Cova, la basílica de la Seu i el carrer del Balç són els principals atractius turístics de Manresa, segons les dades de visitants corresponents al 2017. Però comença a treure el cap un altre sector, el de l'enoturisme. El celler Oller del Mas, per exemple, es va situar aquest mateix any en segona posició pel que fa a visites amb 32.693. Desbanca la Seu de la segona posició que tenia els darrers anys i s'acosta a la Cova, que és líder destacat.

De fet el món dels vins, la DO Pla de Bages i els seus cellers s'ha identificat com un dels cinc principals atractius turístics de la ciutat en un Pla de Màrqueting Turístic de Manresa que ha elaborat la Diputació de Barcelona (vegeu Regió7 de dimecres 30 de gener). Els altres quatre són els de sempre: la Cova, la basílica de Santa Maria de la Seu, el carrer del Balç i el Camí Ignasià. En aquest últim cas, més pel potencial que pot arribar a tenir que no pas perquè ja sigui una realitat.

Segons les dades que s'analitzen a l'esmentat document i que ha aportat la Fundació Turisme i Fires de Manresa, que depèn de l'Ajuntament, el 2017 van visitar la ciutat 147.600 persones. En són 9.028 més que no pas l'any anterior. També és la xifra més alta dels últims 6 anys. Del 2014 cap aquí la corba de l'evolució de visitants no ha parat de créixer de forma significativa.

El reclam de l'Aixada

Per mesos, el febrer és quan Manresa va rebre més turistes, 23.829. Coincideix amb la celebració de les Festes de la Llum i la Fira de l'Aixada, que fan de reclam per atraure visitants. Sobretot la fira medieval, que enguany se celebrarà els pròxims dies 23 i 24.

El maig va ser el segon més ben situat amb 14.608, seguit de l'abril amb 14.322. En canvi els mesos d'estiu va registrar dades més aviat modestes, encara que res comparat amb el gener i el desembre, els mesos amb menys afluència de visitants.

Igual que els darrers anys la Cova de Sant Ignasi va ser la principal destinació turística de Manresa amb 37.127 visitants. En segon lloc és on apareix l'Oller del Mas. Castell del segle X, ofereix diverses alternatives als visitants. La típica visita al celler, al castell amb tast de vins i olis, fins a la possibilitat de fer-hi celebracions o rutes amb 4x4 o amb bicicleta per les vinyes, a més a més de caminades, la possibilitat de fer-hi àpats i fins i tot s'hi organitzen proves esportives i activitats didàctiques per a escoles. Els últims anys està invertint en la construcció d'un càmping de luxe amb bungalous integrats a la vinya i al bosc de l'entorn de la finca, així com instal·lacions esportives noves entre les quals una hípica.

En la tercera posició de destinacions turístiques més concorregudes a Manresa hi ha el carrer del Balç, que el 2017 va rebre 21.966 visitants. La basílica de la Seu en va tenir 22.061.

Altres destinacions són l'Oficina de Turisme (13.032); el parc de Can Font (5.259); el Museu de la Tècnica (4.585); el centre de visitants del Parc de l'Agulla (3.740); l'Espai 1522 (3.399); el Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC de Manresa (3.089), el centre d'acollida de pelegrins (808) i la torre Lluvià (458).

El turisme que visita Manresa és bàsicament familiar, segons el Pla de Màrqueting Turístic de Manresa, seguit del professional i el religiós. En canvi identifica com a visitants potencials els esportistes per la possibilitat de fer senderisme i cicloturisme a l'entorn natural de Manresa, i els que busquen experiències enograstronòmiques. La majoria són de Catalunya. En segon lloc hi ha francesos i al tercer els procedents de la resta de l'Estat. Per edats, els turistes, no tan sols a Manresa sinó també al Bages, tenen majoritàriament entre 35 i 44 anys.

Les dades d'anys anteriors

La Cova de Sant Ignasi ha sigut els últims tres anys el lloc més visitat de Manresa, amb 36.799 visites el 2015 i gairebé 40.000 el 2016. Els mateixos anys la Seu es va situar en segona posició amb 21.414 i 22.832 respectivament. El carrer del Balç va quedar en tercer lloc amb 18.186 persones que hi van passar l'any 2016.

Aquest mateix any el Museu Comarcal era el quart lloc amb més visites. Aquesta trajectòria s'ha estroncat arran del tancament de la major part de les seves sales per problemes estructurals a l'edifici que van aparèixer en plenes obres de rehabilitació, millores que aviat farà un any que estan encallades.

Baixen, i força, les visites a l'Espai 1522, dels gairebé 8.000 visitants el 2016 ha passat a menys de la meitat el 2017. També hi ha un descens lleuger al centre de visitants del parc de l'Agulla/parc de la Sèquia i el Museu de la Tècnica, mentre que Can Font i el Museu de Geologia van incrementar les visites respecte d'anys anteriors.

El Pla de Màrqueting Turístic de Manresa és un treball que ha encarregat la Diputació de Barcelona per elaborar un full de ruta sobre la promoció turística.